Home » Richard van Rijswijk

Richard van Rijswijk (stencil art kunstenaar)

Richard van Rijswijk is een Nederlandse stencil art kunstenaar die zijn herkenbare sobere figuratieve kunststijl, in opdracht van klanten maakt op oude lp's, canvas, binnen- en buitenmuren. Richard van Rijswijk werd geboren in 1975 in Rotterdam en is nu woonachtig in de provincie Groningen. Op jonge leeftijd kwam Richard van Rijswijk in aanraking met street art (graffiti) en gebruikte de Rotterdamse muren als zijn canvas voor zijn creatieve uitingen. Door zijn opleiding als interieurontwerper richtte hij zijn creativiteit wat meer op het interieur en ging daardoor ook vaker op canvas werken. Richard van Rijswijk zijn stijl werd wat abstracter en liet de spuitbus op een gegeven moment achter zich en verruilde die voor de kwast. Een flink aantal jaren later werd de interesse van het werken met de spuitbus als medium toch weer gewekt en ontwikkelde Richard van Rijswijk zijn eigen stijl binnen het stencil art.

Richard van Rijswijk stencil art kunstenaar

Anno 2021 zijn de kunstwerken van Richard van Rijswijk te herkennen door zijn "portret" stencilwerk met 4 kleurtinten op lp's waarbij hij de zwarttint in de afbeelding zo veel mogelijk "ongeverfd" laat waardoor je de karakteristieke uiterlijk van de lp zo veel mogelijk behoud. Op canvas en muurschilderingen gebruikt Richard dezelfde stijl alleen dan met 8 kleurtinten (4 basistinten en 4 contrasttinten). Op lp's werkt Richard met stenciltechniek, een techniek die vaak in de street art- en graffitiscene wordt gebruikt en geeft de afbeelding vaak een sober, ruig maar toch heel herkenbaar profiel of beeld.

Richard van Rijswijk en liefde voor kunst op oude lp's

Richard van Rijswijk werd geïnspireerd door andere street art kunstenaars die hun kunst maakte op oude lp's. De ronde vorm en de afmeting als kader gaf Richard van Rijswijk dan ook de uitdaging om met zijn stencilwerk op een langspeelplaat aan de slag te gaan. Hoe meer Richard experimenteerde op lp's hoe meer hij één werd met de vorm. De oude platen die anders zo maar werden weggegooid bleken een tof medium te zijn! Zo krijgt een oud product weer een nieuwe betekenis (upcycling) en draagt plaatje op de muur op die manier ook zijn steentje bij voor het behoud van milieu. Al snel bleek, dat de afbeeldingen die Richard van Rijswijk maakte op de lp's, veel mensen aansprak en zo ontstond de vraag om voor diverse mensen belangrijke momenten of personen in opdracht te maken op lp's. Zo is het hele idee achter plaatje op de muur geboren en heeft Richard van Rijswijk van zijn hobby zijn werk weten te maken!!!

Graffiti workshops

Richard van Rijswijk geeft ook graffiti workshops door heel Nederland heen. De meeste graffiti workshops geeft hij in Groningen, Drenthe en Friesland. Meer informatie over graffiti workshops van Richard van Rijswijk kan je vinden op www.graffitiworkshopsoplocatie.nl

Wil je in contact komen met Richard van Rijswijk of hij iets kan betekenen voor jouw wensen? Vul dan het formulier hieronder in en hij zal zo snel mogelijk contact met je opnemen.